دانستنی ها
مضرات آب معدنی
.
تاریخ:
نمایش:.
مضرات آب معدنی
چرا نوشیدن آب معدنی ضرر دارد؟
به گزارش آلامتو به نقل از abresantehran.ir؛ بطری های پلا ستیکی آب معدنی که در فروشگاه های عرضه مواد غذایی، در معرض تابش نور آفتاب نگهداری میشوند، غیر قابل استفاده و سرطان زا هستند
آفتاب، آبهای بطری شده را سرطانزا میکند
برخی فروشندگان برای بازارگرمی، آب معدنیها را پشت شیشه مغازه و زیر نور آفتاب میچینند که این کار به شدت بر کیفیت آب معدنی تأثیر منفی میگذارد.وقتی بطریهای پلاستیکی برای مدت طولانی در معرض نور خورشید میمانند، مشتقات نفتی پلاستیک جدا شده و وارد آب میشود.این مواد نفتی افراد را دچـار بیماریهای خطرناکی مانند سرطان میکنند. ترکیبات شیـمیایی موجـود در بطریهای پلاستیکی، بیشترین تأثیر خود را بر غدد چربی و لنفاوی میگذارد و در برخی بافتهای بدن، باعث بروز تومور میشوند.اگر این آب معدنیها در معرض حرارت یا نور آفتاب نباشد، مصرف آنها تا یک سال مشکلی ندارد، ولی غیر از این باشد، خیلی زود غیر قابل استفاده میشوند.
نگذارید بطریهای پلاستیکی یخ بزنند
در هوای گرم تابستان، برخی افراد بطریهای آب معدنی را در فریزر میگذارند تا یخ بزند. سپس هنگام بیرون رفتن از منزل آن را برمی دارند تا بتوانند آب خنک بنوشند. در حالی که این کار برای سلامتی بدن ضرر دارد.
طراحی اولیه بطریهای پلاستیکی به نحوی است که در صورت انجماد آب در آنها، در اثر بروز تغییراتی در پلیمرهای این ظروف، مواد مضری وارد آنها میشود. لذا باید از انجماد آبها در این بطریها خودداری کرد. این ظروف صرفاً برای نگهداری آب در درجه حرارت یخچال (0 تا 4 درجه سانتیگراد) طراحی شدهاند؛ به عبارتی طراحی آنها برای شرایط سرد و خنک است، نه انجماد.
بطریهای پلاستیکی را نجوشانید
تحقیقات جدید نشان میدهد اگر بطریهای پلاستیکی در معرض آب جوش قرار گیرند، مواد شیمیایی مضر آن 55 برابر حالت معمولی آزاد میشوند.
(BPA)یا بیسفنولA که ماده اصلی و ساختاری بطریهای پلاستیکی آب، شیشه شیر کودکان و سایر بستهبندیهای نوشیدنی و خوراکی محسوب میشود میتواند باعث اختلال در عملکرد غدد داخلی بدن شود. این ماده میتواند مانند هورمون زنانه یعنی استروژن عمل کند
بسیاری از دانشمندان نگرانند که مواجهه با این ماده شیمیایی ممکن است موجب تولد نوزادانی با ناتوانیها و مشکلات پیشرفته شود.
تنها تماس مستقیم با این ماده نیست که باعث ایجاد مشکلات میشود، بلکه پس از آزاد شدن این ماده شیمیایی، اگر در معرض غذا یا نوشیدنیهای آلوده به آن قرار گیرید نیز در خطر هستید.
تحقیقات قبلی نشان داده بود اگر بطریها و شیشههای شیر کودک را به دفعات زیاد شسته، جوشانده و یا بسابید، به احتمال زیاد ماده شیمیایی BPA آزاد خواهد شد و این ماده از شیشه به داخل آب منتقل میشود.
ولی تحقیقات جدید نشان میدهد میزان ماده مضر آزاد شده ارتباطی به جدید و یا کهنه بودن شیشه پلی کربناتی ندارد و در هر صورت در مواجهه با آب جوش 55 بار بیش از گذشته آزاد میشود.
محققان موسسه سلامت ملی امریکا معتقدند، حتی بدون جوشاندن این بطریهای پلاستیکی، پس از مدتی مقادیر جزیی و اندک از ماده شیمیاییBPA آزاد میشود. پس بهتر است هنگام استفاده از بطریهای پلاستیکی دقت بیشتری داشته باشید.
نوشیدن آب از بطریهای پلاستیکی خطر دارد
هر چند که این بطریها در شرایط مناسب نگهداری، ضرری ندارند، ولی سعی کنید در مواقعی که به شیشه آب دسترسی ندارید (مثل بیرون منزل) و در مواقع ضرورت، از این بطریهای پلاستیکی استفاده کنید. استفاده مداوم و همیشگی از بطریها توصیه نمیشود، زیرا متخصصان هشدار دادند نوشیدن آب از بطریهای پلاستیکی، خطر داخل شدن مواد شیمیایی سمی به درون بدن را تا 70 درصد افزایش میدهد.
در یک پژوهش جدید که با تلاش محققان دانشگاه هاروارد و کارشناسان مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا صورت گرفته، معلوم شد که نوشیدن آب از بطریهای پلاستیکی که از ماده شیمیایی و البته سمی بیسفنول A یا BPA ساخته شدهاند، میزان مواد شیمیایی سمی موجود در ادرار را تا حدود 70 درصد افزایش میدهد که بدون شک تهدید مهمی برای سلامت کل بدن است.
این پژوهش روی 77 دانشجوی داوطلب انجام گرفت و نشان داد که ماده شیمیایی بیسفنول، سیستم هورمونی این افراد را مختل میکند و در نتیجه روی اندامها و تواناییهای تولید مثلی تأثیر نامطلوب دارد. همچنین به مغز آسیب میرساند و سبب بروز بیماریهای قلبی، سرطان، چاقی و دیابت میشود
اساسا”سه نوع آب بطری ای وجود دارد :
آب معدنی طبیعی : این نوع آب باید از یک منبع زیرزمینی و محفوظ از هر گونه آلودگی بوده و توسط مقامات مسئول ثبت شده باشد ،استانداردهای مختلف میکروب شناسی را دارا باشد، به طور مداوم تست شود، هیچ چگونه عمل دیگری بجز تصفیه با دی اکسید کربنیا تصفیه عادی رویش انجام نشود و در همان منبع آب مربوطه داخل بطری ریخته شود. بعلاوه این آب باید دارای ترکیبات خاص شیمیایی باشد. آب های معدنی طبیعی در مقایسه با انواع دیگر آب های بطری دارای بهترین کیفیت هستند
آب چشمه : از یک منبع زیر زمینی مشخص می آید.
این آب نیز باید در همان محل داخل بطری ریخته شده و با استانداردهای شیمیایی و میکروب شناسی سازگار باشد. تنها عملی که می تواند روی این آب انجام شود تصفیه با دی اکسید کربن یا تصفیه عادی است.
لزومی ندارد آب چشمه ترکیبات شیمیایی خاص داشته باشد و یا قبل از اینکه وارد بازار شود توسط مقامات مسئول شناسایی و ثبت شود.
آب آشامیدنی (Table Water): به هر آبی که داخل بطری ریخته شده باشد گفته می شود.
ممکن است از هر منبع آبی باشد و چه بسا این منبع زیرزمینی هم نباشد. حتی می تواند از آب های معمول لوله کشی بوده و یا از منبع اصلی توسط تانکر به کارخانه پرکننده بطری فرستاده شود. ممکن است روی این آب اعمالی از قبیل تغییر ترکیبات شیمیایی یا کاهش تعداد میکروب ها، انجام دهند حتی برخی از کارخانه ها به منظور اینکه طعم این آب شبیه آب چشمه معدنی شود، نمک معدنی به آن اضافه می کنند.
در سال های اخیر خرید آب آشامیدنی در بطری گسترش یافته. اینکه چرا آب آشامیدنی در بطری خریداری می شود دلایل گوناگون دارد. از سوئی خوب نبودن کیفیت آب لوله کشی در برخی از کشورها و مناطق دلیل اینکار است و از سوی دیگر نا آگاهی در مورد آب و خواص آن در کنار رفع عطش و دلیل آخر سوء استفاده تولید کنندگان آب در بطری از نا آگاهی عموم. به علاوه برخی خواصی را برای آب آشامیدنی (معدنی) بر می شمارند که یا اساسا ناصحیح است و یا صحت علمی آن ها هیچگاه به اثبات نرسیده.
چنانچه در صورت فقدان مواد مضر در آب میزان مواد سالم معدنی موجود در آب را به عنوان معیار مفید بودن آن در نظر بگیریم، به سهولت می توان بر اساس مقایسه میزان موادی که روی بطری ها نوشته شده با میزان املاح سالم در آب لوله کشی به این نتیجه رسید که میزان املاح در آب لوله کشی همان اندازه و یا در غالب موارد بیشتر است. هر فرد می تواند با تماس با سازمان آب محل خود از میزان املاح آب لوله محل خود اطلاع پیدا کند.
آن چه مسلم است این که چنانچه بخواهیم نیاز املاح بدن خود را از طریق نوشیدن آب (معدنی) بر طرف کنیم این روشی غیر ممکن است، زیرا که در این صورت انسان می بایست روزانه تا حدود 20 لیترآب بنوشد. ضمن این که برخی از متخصصین امور تغذیه بر این باورند که چون املاح موجود در آب منشاء معدنی دارند، بیش از 5% آنها جذب بدن نمی شوند. به این دلایل تبلیغ مصرف آب معدنی جهت تامین املاح مورد نیاز انسان از این طریق بیشتر جنبهٔ اقتصادی دارد.
آب های بسته بندی شده همواره سالم نیستند
آب لوله کشی می بایست بر اساس قوانین سازمان بهداشت جهانی و کشوری همه روزه مورد آزمایش قرار گرفته و در صورت سالم نبودن، به ویژه هنگامی که مقدار باکتری ها بیش از حد مجاز در آن وجود داشته باشند، موارد از طریق رسانه ها به اطلاع عموم برسند. بر اساس اطلاع این امردر ایران هم رعایت شده و روزانه علاوه بر آزمایش های متعدد در تصفیه خانه چندین نمونه از نقاط مختلف شهر نیز مورد آزمایش قرار می گیرند.
بر خلاف قوانین آب لوله کشی در مورد آب های معدنی و غیره در بطری قوانین جدی کنترل مواد آن وجود ندارد و به استناد نشریه سازمان یونسکو(the new Courier No.3, 2002) نه تنها قوانین جدی در مورد این آب ها وجود ندارد بلکه تولید کنندگان قادر به آنالیز روزانه همه مواد در آب نبوده و حتی در کشورهای صنعتی نیز دولت آن ها را کنترل جدی نمی کنند؛ به عنوان مثال تولید کننده ها در کشورهای صنعتی موطفند تنها سالی یک بار آب را مورد آزمایش محدود قرار دهند؛ آن هم نه آب پر شده در بطری و هنگام مصرف را بلکه آب را قبل از پر کردن آن در ظرف.
هرچند که آب آشامیدنی مهم ترین ماده غذائی به شمار می رود اما بر خلاف همه مواد غذائی بسته بندی شده، تولید کنندگان آب در بطری موظف به ذکر تاریخ مصرف روی بسته بندی ها نیستند. هفته نامه معروف آلمان «اشترن» در سال 2003 چندین آب معدنی معروف و گران قیمت را در آلمان مورد آزمایش قرار داده و به این نتیجه رسید که در برخی از آنها باکتری و مواد مضر وجود دارد، از جانب دیگر حلال های شیمیائی موجود و مضر در ظروف پلاستیک در آب حل می شوند. در بطری های پلاستیک ماده شیمیائی استآلدهید ( Acetaldehyd) وارد آب می شود که مزه آب را عوض می کند. مؤسسه بررسی محصولات در آلمان ( 2008, Stiftung Warentest) در یک بررسی اعلام کرد نیمی از آب ها در بازار یا مزه استآلدهید یا پلاستیک یا مقوا و یا مزه های عجیب می دادند.
آزمایش های دیگری در آلمان در سال 2007 نشان دادند که در بطری های پلاستیکی ای که چند بار مورد مصرف قرار می گیرند انواع و اقسام مواد از جمله روغن مشاهده می شوند و در یک مورد شناخته شده نوزادی دچار مسمومیت شده . بر اساس همان گزارش سازمان یونسکو در بالا، حدود یک چهارم آب ها ی به اصطلاح معدنی در بطری ها در آمریکا توسط تولید کننده مستقیما از شیر آب لوله کشی پر شده بودند.
نکات استفاده از بطری های آب معدنی:
یخ بستن آب درون بطری موجب ایجاد ترکیبات سرطانزا میشود و نباید درجه خنک کردن بطری تا میزان یخ بستن آب آن کاهش پیدا کند.
پر کردن مجدد بطریهای آب معدنی با آبهای شهری یا موادی مثل آبغوره، آبلیمو به دلیل ایجاد واکنش دیواره بطری با این مواد خطرآفرین و سرطانزاست.
گرما و تابش مستقیم نور آفتاب، واکنش بین محتویات بطری(مثل آب، آبمیوه، مایع شربت و …) و دیواره آن را افزایش میدهد که این امر موجب انتقال ترکیبات دیواره بطری به درون مواد داخل آن و در نتیجه افت کیفیت و فساد مایعات می گردد.
نوع بستهبندی این محصولات نیز میتواند به دو صورت زیر سلامتی افراد را تهدید کند:
- استفاده از بطریهای نامرغوب و غیراستاندارد
- وارد شدن ترکیبات پُلیمری مورد استفاده در ساخت ظروف پلاستیکی PVC و PET به داخل آب که میتواند سرطانزا باشد. در دمای بالاتر ورود این مواد به داخل آب شدت بیشتری پیدا میکند و هرچه از زمان تولید محصول بیشتر گذشته باشد، میزان بیشتری از این مواد در آن حل خواهد شد.
بنابراین در صورت نیاز به خرید آب معدنی توصیه می شود به زمان تولید و ترکیبات آن دقت کرده و آب معدنی را در محل مناسبی نگهداری کنید.
اول از همه باید بین آب بطری و آب معدنی فرق بگذاریم. گروهی از آبهای داخل بطری به «آب معدنی» معروفند اما درباره محتویات داخل آنها کلی حرف و حدیث وجود دارد و صحبتهای ضد و نقیضی درباره معدنی بودن یا نبودن آنها مطرح است
همشهری تندرستی : اول از همه باید بین آب بطری و آب معدنی فرق بگذاریم. گروهی از آبهای داخل بطری به «آب معدنی» معروفند اما درباره محتویات داخل آنها کلی حرف و حدیث وجود دارد و صحبتهای ضد و نقیضی درباره معدنی بودن یا نبودن آنها مطرح است.