شرایط نگهداری گوجه فرنگی در خانه
قبل از اینکه به کاشت گوجه بپردازیم بهتره با نیازهای اون بیشتر آشنا بشید تا گیاهی شاداب پر ثمر داشته باشیم.
چقدر باید به گوجه فرنگی آب بدم؟
یکی از نیازهای اصلی این گیاه آبیاری منظم و درست هست، این گیاه به آبیاری متوسط نیاز داره و اگر در گلدان کاشته باشید باید هر زمان خاک گلدان تا عمق ۲ الی ۳ سانتی متر خشک شد بهش آب بدید ولی اگر در باغچه کاشتید و به شکل غرقابی آبیاری میکنید هفته ای یکبار کافی است البته باید میزان آبیاری رو با تغییرات دمایی تغییر دهید و هرچه گرمتر باشه میزان آبیاری بیشتری نیاز خواهد داشت.
نکته بعدی در نگهداری این گیاه توجه به زهکشی است در گلدان حتما زهکشی رو بررسی کنید تا تجمع آب زیر گلدان باعث مرگ گیاه نشه
میزان نور مورد نیاز گوجه
این گیاه به نور زیاد و مستقیم احتیاج داره و اگر میزان نور دریافتی اون کاهش پیدا کنه حتما روی گلدهی و میوه تاثیر زیادی خواهد گذاشت، اگر قصد کاشت گوجه فرنگی در گلدان رو دارید حتما اون رو پشت پنجره جنوبی قرار بدید و اگر کاشت گوجه فرنگی در باغچه را میخواهید انجام دهید محلی رو براش انتخاب کنید که حداقل روزانه ۸ ساعت نور مستقیم بهش بتابه
خاک مناسب گوجه
اگر میخواهید در گلدان این گیاه رو بکارید حتما از ترکیب خاک باغچه +خاک برگ+ مقدار کمی ماسه استفاده کنید (البته برای نشا میتونید از پرلیت + پیت ماست استفاده کنید) و روی خاک رو با استفاده از ورمی کمپوست ترکیب کنید تا گوجه های شما رشد خوبی داشته باشند. در باغچه هم خاک را با کمی کود حیوانی پوسیده شده ترکیب کنید تا مواد مغذی در خاک بیشتر بشه.
دمای مناسب گوجه
این گیاه تا دمای ۳۰ درجه سانتی گراد را به خوبی تحمل میکنه و دمای بین ۲۰ الی ۳۰ درجه بهترین دما برای رشد و تولید میوه می باشد، به سرما حساس هست و باعث ریزش برگها خواهد شد.
آیا به گوجه فرنگی کود بدم؟
پس از اینکه گیاه رشد کرد و به ارتفاع ۱۵ سانتی متری رسید حتما با استفاده از ریز مغذی ها و کود آهن گوجه خود را تغذیه کنید و اگر دنبال محصولی ارگانیک هستید از کود های حیوانی و ورمی کمپوست میتونید استفاده کنید.
چه زمانی بذر گوجه فرنگی بکارم؟
بهترین زمان برای کاشت نشاء اوایل بهار می باشد ولی اگر قصد کاشت گوجه فرنگی در گلدان رو دارید زمان کاشت فرقی نداره چون داخل خانه میتونید شرایط گلخانه ای براش فراهم کنید. توجه داشته باشید که زمان کاشت تا باردهی گوجه فرنگی ۶۲ روز می باشد پس برنامه ریزی برداشت رو برای اون موقع داشته باشید. راستی از یک بوته گوجه فرنگی میتوان به تعداد زیاد برداشت کرد که این میزان بستگی به نحوه نگهداری و تغذیه شما دارد.
روشهای کاشت گوجه در خانه
گوجه فرنگی رو میشه هم به روش نشاء و هم مستقیم کاشت که برای باغچه و زمین های کشاورزی کاشت به روش نشاء بهترین روش به حساب میاد که در ادامه تمامی موارد کاشت گوجه فرنگی در باغچه و گلدان رو مورد بررسی قرار میدیم.
کاشت نشاء گوجه فرنگی
برای این کار هم از دو روش میتونید استفاده کنید اولی استفاده از خود گوجه فرنگی و دومی استفاده از بذر خریداری شده یا خشک شده می باشد، که روش دوم بهتر و با کیفیت تر است
کاشت نشاء گوجه فرنگی از دانه کوجه
برای کاشت نشاء میتویند از گلدان، ظرف نشا یا محلی که با نایلون پوشیده است و شرایط گلخانه ای دارد استفاده کنید و بذر را در آنجا پرورش دهید. برای این کار گوجه ها را برش بزنید و سپس روی خاک (گلدان یا خزانه) قرار دهید. اگر در گلدان میکارید ابتدا چند قطعه سنگ در ته گلدان قرار دهید و سپس با استفاده از خاکی که در بالا معرفی شد گلدان را پر کنید، به نحوی که ۵ سانتی متر بالایی خالی بماند و سپس گوجه های برش داده شده را بر روی خاک قرار دهید همانند تصویر و سپس روی اون رو با استفاده از ترکیب خاک برگ و ورمی کپوست پر کنید و گلدان را آبیاری کنید.
کاشت نشاء با استفاده از بذر
همانند روش بالا ابتدا بذر مناسب را از مغازه های بذر فروشی تهیه کنید (حتما قبل از کاشت گونه بذر خریداری شده را از فروشنده بپرسید)و یا از گوجه هایی که در خانه دارید استفاده کنید همانند ویدیو بالا بذرها را جدا کنید و در محلی قرار بدید تا خشک بشه و سپس روی خاک قرار دهید و با استفاده از خاک (خاک سبک مانند ورمی کمپوست و خاک برگ) روی بذرها را به ارتفاع ۱ الی ۲ سانتی متر پر کنید و با استفاده از آبپاش ابیاری کنید. متوانید روی گلدان را با استفاده از نایلون بپوشانید تا مانع خروج رطوبت شود. ولی توجه داشته باشید که هر روز ۱ ساعت نایلون را بردارید تا مانع بیماری های قارچی شود. هر زمان خاک نسبتا خشک شد بهش آب بدید تا جوانه ها را مشاهده کنید.
اگر میخواهید گوجه ها را در گلدان برای همیشه بکارید و انتقال به گلدان جدید نداشته باشید در هر گلدان با قطر ۱۵ سانتی متر ۲ الی ۳ بذر قرار دهید.
کاشت گوجه در گلدان
پس از آماده شدن نشاء(۷ الی ۱۲ سانتی متر شدن ارتفاع) آنها را به گلدان هایی با قطر ۱۵ سانتی متر منتقل کنید. گلدان را با استفاده از خاک مناسب که در بالا گفته شده پر کنید و سپس آبیاری کنید. حالا در هر گلدان ۱ الی ۲ نشاء قرار دهید و به محلی با نور زیاد منتقل کنید. توجه داشته باشید گلدان را تا زمانی که برگها سبز تیره نشده آبیاری نکنید.
البته میتویند از همون ابتدا بذر یا گوجه را در گلدان بکارید و نیاز به تعویض گلدان نخواهید داشت.
کاشت گوجه در باغچه
همانند کاشت در گلدان شما نشاء ها را باید به زمین منتقل کنید، نحوه کاشت در باغچه به این شکل است که شما کرت هایی باید اماده و آبیاری کنید و سپس نشاء ها را با فاصله ۱۰ الی ۱۵ سانتی متری از هم در خاک بکارید و آبیاری مجدد را زمانی انجام دهید که برگها سبز تیره شوند.
علت زرد شدن برگ گوجه
زرد شدن برگ های بوته گوجه فرهنگی علت های مختلفی دارد. از جمله خاک نامناسب، کمبود نور مستقیم خورشید و آلودگی های قارچی شایع ترین علت های زرد و خشک شدن برگ های بوته گوجه فرهنگی می شود. از خاک مخصوص گلدان استفاده کنید. اگر مکان شما آفتاب گیر نیست میتوانید از نورهای مصنوعی استفاده کنید و یا به مکان نور گیر انتقال دهید.
بهتره از گلدانی که با ترکیب خاک پیت ماس، خاک برگ و کمی ماسه است استفاده کنید. در ایده آل ترین حاکت شما گلدان را در محلی قرار دهید که آب باران روی آن بریزد خواهید دید که معجزه میکنه.
گرده افشانی گوجه فرنگی
گوجهفرنگی برای باردهی به گردها فشانی نیاز دارد اما گرده افشانی گوجهفرنگی به صورت خاصی صورت میگیرد. هم مادگی و هم گرده در یک گل گوجهفرنگی وجود دارد. گردهافشانی گوجهفرنگی زمانی که گل هنوز باز نشده توسط باد، برخی حشرات و تکانهای مکانیکی که به بوته وارد میشود، انجام میگردد.
بدین صورت شما با داشتن تنها یک بوته گیاه گوجهفرنگی قادر به تولید میوه خواهید بود. رطوبت حدود ۴۰% در زمان ظهر و تامین شرایطی که گیاه دچار لرزش شود برای گردهافشانی ضروری است.
معمولا گوجهفرنگیهایی که در خانه کاشته میشوند چون تکان نمیخورند و لرزشی به آنها وارد نمیشود، میوه نخواهند داد که با تامین شرایط مذکور امکان میوهدهی به سادگی قابل انجام است.
...