خواص بادام درختی، در همه دنیا موردتوجه است. بادام کاربردهای زیادی دارد؛ به طوری که بهعنوان اسنک از آن میتوان استفاده کرد. برای تهیه کره، شیر و آرد بادام به کار میرود. در تولید بسیاری از لوسیونهای بدن و عطرها کاربرد دارد.
کاهش کلسترول یکی از خاصیت های بادام درختی است. اما فواید بسیار مهم دیگری نیز برای این دانه آجیلی ذکرشده است. میزان اسیدهای چرب اشباعشده در آن بسیار پایین است. این محصول مملو از اسیدهای چرب اشباعنشده بوده و فیبر زیادی در خود دارد. حاوی آنتیاکسیدانهای بینظیر فیتوسترول است. بادام همچنین حاوی پروتئینهای گیاهی میباشد.
از چربی موجود در آن وحشت نکنید. باوجود کالری بالایی که این آجیل دارد، برای کاهش وزن خوراکی مؤثری بهحساب میآید. پژوهشی نشان داده استفاده از بادام بهعنوان یک میان وعده میزان گرسنگی و تمایل به غذا خوردن را کاهش دهد. هنگامی که کسی از رژیم لاغری پیروی میکند آن را میخورد، درمجموع کالری مصرفی روزانه خود را کاهش میدهند.
به لحاظ گیاهشناسی، بادام (با نام علمی پراناس دالسیس) یکی از میوههای سخت بسیار کوچک در خانواده آمیگدالوس (Amygdalus) است. این گیاه در دسته میوههای با هسته سخت شامل گیلاس، آلو و هلو قرار دارد. معمولاً این آجیل همراه با آجیلهای دیگر مصرف میشود. بادوم از پوسته چندلایهای تشکیلشده که در مرکز آن دانه سختی قرار دارد.
بادامها دانههای خشکی هستند؛ که پیش از سخت شدن هستهشان از پوستشان جداشده و سپس مورداستفاده قرار میگیرند. به همین دلیل است که امروزه این نوع آجیل با عنوان مغز بادام روانه بازار میشود.
از جمله مزیت های مواد مغذی بادام درختی، اینکه به خاطر وجود اسیدهای چرب غیراشباع، فیبر، آنتیاکسیدانها، ویتامینهایی مانند ریبوفلاوین و مواد معدنی آن موردتوجه است.
بادم درختی، کالری بسیار زیادی دارد و مانند دیگر آجیلها با عنوان منبع بالای انرژی محسوب میشود. اما شامل طیف وسیعی از مواد مغذی و ترکیبات شیمیایی است که در بسیاری از رژیمهای غذایی کمتر دیده میشود. در بخش های دیگری از سایت هفت مغز به این میپردازیم که خواص و مضرات بادام درختی چیست؟
ارزش غذایی یکچهارم فنجان بادام بهقرار زیر است:
اگر سوال شد که خواص مغز بادام درختی چیست؟ حتماً به خواص آن برای قلب اشاره کنید. دو ترکیب شیمیایی طلایی بادام اسیدهای چرب غیراشباع (بهاختصار MUFA، همان چربی خوب موجود در روغنزیتون) و آنتیاکسیدانهایی هستند. این چربیها به سلامت قلب کمک نموده و از عوامل منجر بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکنند. این آجیل بهطور ویژهای فلاونوئیدهای آنتیاکسیدانی را که برای سلامت قلب بسیار مفید هستند در خود دارد. ترکیبات گیاهی موجود در پوست این آجیل همراه با ویتامین E آن سبب بهبود سلامت شرایین و کاهش التهاب میشود.
بادام از مواد مغذی کلیدی برای سلامت قلب شامل آرژنین، منیزیم، مس، منگنز، کلسیم و پتاسیم تشکیلشده است. مطالعات نشان میدهد که دارای اثر کاهنده کلسترول بد (LDL)، بهویژه برای افراد مبتلا به کلسترول خون و دیابت، است.
این آجیل به جلوگیری از آسیب به جدارههای شرایین بدن کمک و از آنها در برابر پلاکهای خطرناک محافظت میکند. یکی دیگر از مزایای مصرف بادام درختی، محافظت از کلسترول خوب و سطوح مناسب فشارخون است. علاوه بر این بادام توانایی جلوگیری از اضافهوزن و چاقی را دارد. این سه فاکتور مرتبط با حملات قلبی و مغذی هستند.
بادام اغلب بهعنوان یکی از بهترین مواد مغذی برای مغز شناختهشده است. مواد مغذی بادام بهنوعی منحصربهفرد هستند. این آجیل حاوی ریبوفلاوین و ال-کارنیتین است. این عناصر مغذی بر سلامت فعالیت عصبی و جلوگیری از زوال عقل تأثیرگذار هستند. بادام خطر ابتلا به التهاب عروق را تا حد زیادی کاهش میدهد. التهاب عروق از عوامل ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر است. بنابراین مصرف منظم آن به بزرگسالان و بهویژه سالمندان توصیه میشود. (۷)
بادام منبع ویتامین E و دیگر آنتیاکسیدانهایی است که پوست را تغذیه نموده و علائم پیری را کاهش میدهند. تحقیقات نشان میدهد که بادام حاوی غلظتهای بالایی از آنتیاکسیدانهای کاتچین، اپیکاتچین و فلاونول (ازجمله کورستین، کامپفرول و ایزورامنتین) است. این ترکیبات با سرطان و آسیبهای پوستی ناشی از رژیم غذایی نامناسب، آلودگی و اشعه UV خورشید مبارزه میکنند. چربیهای خوب موجود در آن علاوه بر بهبود گردش خون، به آبرسانی به پوست و توانایی بهبود زخمها کمک میکنند.
بنابراین در پاسخ به این سوال بادام درختی چه خاصیتی دارد؟ خواص بادام برای پوست را فراموش نکنید.
از خواص.بادام.درختی اینکه سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع است. این چربیها کمتر کردن میزان قندی که در جریان خون آزاد میشود کمک میکند. این آجیل بر کنترل قند خون و جلوگیری از مقاومت بدن به انسولین تاثیر مثبتی دارد. علاوه بر آن خواص غذایی بادام شامل توانایی آن برای کاهش خطرات جانبی دیابت معمولی است. این خطرات جانبی شامل ناهنجاری در وزن، التهاب و سطوح تنش اکسیداتیو میباشد. تنش اکسیداتیو چیست؟ به پیروزی رادیکالهای آزاد بر دفاع آنتیاکسیدانی بدن تنش اکسیداتیو گفته میشود.
همه ما در ارتباط با خواص آجیل ها مطالب زیادی شنیدهایم؛ پس شاید تعجب کنید که در پاسخ به این سوال که بادام درختی چه فایده ای دارد؟ گفته شود یکی از خواص بادام کنترل وزن است! چربیهای خوب و فیبرهای رژیمی به کاهش وزن کمک میکنند. آنها باعث ایجاد سیری در شما شده و از مصرف غذا و میان وعدههای بیشتر جلوگیری میکنند. اگرچه آجیلها دارای چربی و کالری فراوانی هستند، اما برای مدت طولانیتری پس از خوردن به شما احساس سیری میدهند. آجبلها میزان قند خون را نسبت به خوراکیهای کمچرب پایدارتر میکنند. احتمالاً به کمک این فرآیند افتوخیز کمتری در انرژی شما ایجادشده و میل کمتری به غذا خواهید داشت.
حتی مطالعات نشان میدهند که از یک متابولیسم سالم پشتیبانی میکند. علاوه بر این، آن دسته از افرادی که اغلب بادام و سایر آجیلها را مصرف میکنند وزن متعادلتر و نرخ چاقی کمتری در طول زمان نسبت به افرادی که آجیل مصرف نمیکنند دارند. مطالعات نشان میدهند افرادی که در رژیم غذاییشان بهصورت روزانه از بادام استفاده میکنند، احتمالاً کربوهیدرات کمتری مصرف کرده و وزن مناسبتری دارند.
برای نمونه یکی از مقالات ارائهشده در مجله بینالمللی چاقی در سال ۲۰۰۳ نشان میدهد آن دسته از زنانی که بیش از شش ماه از این آجیل استفاده کردهاند، در مقایسه با آنهایی که از این آجیل استفاده نکرده بودند کاهش بیشتری در وزن، دور کمر، حجم چربی و فشار سیستولیک خود تجربه کرده بودند.
در رژیمهای غذایی، بدن به مقادیر مناسبی از چربی نیاز دارد تا احتمالاً مواد مغذی محلول در چربی، مانند ویتامین A و D را جذب کند. همچنین بادام تنها آجیلی است که به قلیایی کردن دستگاه گوارش کمک کرده و با کاهش اسید معده، pH بدن را تنظیم میکند. سطح مناسب pH برای هضم مناسب غذا، ایمنی بدن و جلوگیری از بیماری حیاتی است. علاوه بر این مواد مغذی موجود در این آجیل میتوانند به تنظیم آنزیمهای دستگاه گوارش کمک کنند. این آنزیمها روی استخراج مواد مغذی، سنتز کلسترول و تولید اسید صفرا تأثیرگذار هستند
علاوه بر چربیهای سالم و مولکولهای قلیایی کننده، بادام (بهویژه پوست آن) حاوی اجزای پروبیوتیک است. این اجزای پروبیوتیک به هضم، سمزدایی و رشد باکتریهای سالم روده کمک میکند. درواقع این آجیل مادهای کلیدی در استفاده و جلوگیری از کمبود مواد مغذی است.
مطالعات نشان میدهند که این دانه مغذی و پوست آن میتواند به بهبود کیفیت میکرو بیولوژیک روده منجر شوند. این به آن معنا است که مصرف این آجیل، به بهبود عملکردهای باکتریایی روده منجر میشود.
در سال ۲۰۱۴، بررسی صورت گرفته توسط موسسه علوم و فناوری مواد غذایی در چین نشان داد، زنانی که در طول یک دوره هشتهفتهای روزانه ۵۶ گرم از این آجیل را خورده بودند، افزایش قابلتوجهی در تعداد باکتریهای مفید دستگاه گوارششان مشاهده شد. این باکتریها با نامهای بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس (Bifidobacterium and Lactobacillus) شناخته میشوند.
این آجیل حاوی گاما توکوفرو که یک نوع ویتامین E است میباشد. گاما توکوفرو بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی عمل کرده و با آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد و تنش اکسیداتیو که به سرطان مربوط هستند مبارزه میکند. بسیاری از مطالعات ارتباط بین مصرف آجیل و پیشگیری از سرطان ازجمله خطر ابتلا به کلون روده، سرطان پروستات و سرطان پستان را نشان میدهند.
بادام منبع خوبی از مواد معدنی مانند منیزیم و فسفر است. این مواد معدنی مادهای حیاتی برای ساخت و حفظ دندانها و استخوانهای قوی بهحساب میآید. مزایای مصرف بادام شامل توانایی پیشگیری از پوسیدگی دندان، مبارزه با کرمخوردگی آنها، کاهش خطر شکستگی استخوان و مبارزه با پوکی استخوان است.
تا اینجای کار به این سوال پرداختیم که فواید و مضرات بادام درختی چیست؟ در اینجا کمی درباره تاریخچه بادام صحبت میکنیم. امروزه بیش از ۹۰۰ هزار تن بادام به ارزش تقریبی ۴.۳ میلیارد دلار در سراسر جهان تولید میشود. برخلاف بسیاری دیگر از آجیلها و میوهها، آمریکا و بهویژه کالیفرنیا تولیدکننده عمده این آجیل است. به عبارت دیگر این کشور و حدود ۸۰ درصد تولید این محصول را به خود اختصاص میدهد.
درحالیکه هرساله با آشکارتر شدن خواص این آجیل، این محصول طرفداران بیشتری پیدا میکند، مصرف آن به هزاران سال پیش و حدود ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمیگردد. گونههای مختلف درخت بادام بومی خاورمیانه و جنوب آسیا هستند. بادام یک درخت بلند با گلهای سفید و صورتی است. بادام در هوای گرم و خشک رشد میکند. به همین دلیل است که در سرتاسر منطقه مدیترانه گسترش یافته و جزء اصلی رژیم غذایی این منطقه شده است.
بادامهای وحشی طعم تلخی دارند و بهطور طبیعی حاوی مقادیری جزئی مواد سمی نظیر سیانور هستند. بشر باید پیش از پرورش بادام نوع خاصی از بادام شیرین را یافته باشد. در هند و پاکستان بادام برای قرنها جزء مهمی از رژیم غذایی بوده است. بادام برای نخستین بار در دوران باستان در امتداد سواحل مدیترانه به شمال آفریقا و آسیا و جنوب اروپا گسترش یافت و درنهایت راه خود را به آمریکا باز کرد. ریشه کلمه بادام در انگلیسی (Almond) به دانهای گفته میشود که از کلمه فرانسوی قدیمی (Almande) مشتق شده است.
کیفیت همه بادامها باهم برابر نیست و این به نژاد آن یا نوع فرآوری انجام شده روی آن مربوط میشود. از مصرف بادامها و هر آجیل دیگر پوشیده شده با شکر، روغن هیدروژنه و نمک زیاد اجتناب کنید. بسیاری از آجیلها که این فرآیندها رویشان انجام میشود از خواص کمتری نسبت به آجیلهای خام برخوردار هستند. بهعنوانمثال با حرارت دادن به آجیل در دمای بسیار بالا، برخی خواص آنتیاکسیدانی آجیل نابود میشود.
یکی از نقاط ضعف بادامهای تولیدشده در آمریکا این است که قوانین این کشور تولیدکننده را ملزم میکند که همه بادامهای خام پیش از فروش پاستوریزه یا تحت اشعه قرار گیرند. طبق ادعای وزارت کشاورزی (USDA) آمریکا، فرآیندهای مختلف پاستوریزاسیون اجباری که برای کاهش سطح آلودگیهای بالقوه در بادام ایجاد شدهاند به کیفیت محصول، ارزش غذایی یا کیفیت طعم و مزه آن آسیبی وارد نمیکنند. این روشها شامل برشته کردن با روغن، برشته کردن بهصورت خشک، جوشاندن به مدت کوتاه یا بخارپز کردن هستند.
بادام دارای اسیدهای چرب طبیعی و روغنهایی است که به حرارت زیاد حساس هستند، بنابراین حرارت شدید ممکن است این روغنها را از بین ببرد. برای نمونه هنگامی که بادام برشته میشود، معمولاً روغن هیدروژنه یا ترا ریخته را به خود جذب میکند؛ روغنی که خطرناک است و منجر به بیماریهای قلبی میشود.
بهعنوان قاعدهای کلی هرچه فرآوری کمتری روی این آجیل انجام شود بهتر است. احتمالاً بادام بوداده و برشتهشده از خواص بادام درختی خام، که هنوز در پوشش طبیعی خود باشد برخوردار است.
یک روش که میتوان با آن مواد مغذی بادام را افزایش داد، خیساندن و جوانه زدن آن است. خیساندن و جوانه زدن این آجیل، برخی از مواد که بهطور طبیعی منجر به جلوگیری از جذب مواد معدنی توسط بدن میشوند و به خواص بادام صدمه میزنند را از بین میبرد. پیشنهاد میشود که به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت بادامها را در یککاسه بزرگ ریخته و با آب روی آنها را بپوشانید و پس از آبکشی آنها را مصرف کنید.
بادام در دو نوع مختلف شیرین و تلخ وجود دارد. بادام شیرین در بسیاری از دستور غذاها از آسیا و ایالاتمتحده آمریکا تا مدیترانه استفاده میشود. یکی از روشهای محبوب استفاده از بادام در ایتالیا خرد کردن بادام در مارسیپان است که بهعنوان یک افزودنی شیرین در پختوپز استفاده میشود. همچنین ایتالیاییها بادام را به سرخکردنیها اضافه کرده، از روغن بادام برای پختوپز استفاده نموده و عصاره این آجیل را به وانیل اضافه میکنند.
علاوه بر اینها روغن بادام شیرین برای تهیه روغنهایی به کار میرود که بهعنوان التیام دهنده پوست بدن و دیگر مصارف خانگی کاربرد دارند.
هم کره بادام و هم آرد آن گزینه خوبی برای اضافه کردن مواد مغذی بیشتر به رژیم غذایی شما هستند. کره بادام جایگزین مناسبی برای خود بادام است ولی به دنبال کرههای بادام بدون شکر و روغن باشید. نظرتان درباره تهیه کره بادام در خانه چیست؟ به راحتی میتوانید با استفاده از یک مخلوطکن یا غذاساز بادامها را خرد کرده و از آن برای تهیه کره بادام استفاده کنید.
هنگامی هم که نام آرد بادام به میان میآید تنها در جستجوی سادهترین ترکیبات (ترجیحاً فقط بادام) باشید. میتوانید از آرد بادام بهجای آرد سوخاری استفاده کنید. همچنین میتوانید آرد بادام را با سایر آردهای بدون گلوتن یا آرد نارگیل ترکیب کرده و برای پختوپز استفاده نمایید.
خواص و مضرات بادام درختی چیست؟ مانند همه آجیلها ممکن است برخی به مصرف بادام آلرژی داشته باشند. کودکان حساسیت بیشتری نسبت به آلرژیهای ناشی از مصرف آجیل دارند. ازاینرو اگر کودکی دارای آلرژی شناختهشدهای باشد باید از مصرف این آجیل خودداری کند.
برای کسانی که به آن حساسیت ندارند مصرف زیاد همچنین مشکلاتی برایشان ایجاد خواهد کرد. عمدهترین این مشکلات مقدار زیاد کالری آن و جذب زیاد ویتامین E است. خوردن بیش ازحد آجیل میتواند موجب افزایش وزن شود، سبب فعل و انفعالات دارویی خاص (مانند مصرف بیشازحد ویتامین E) گردد و در برخی موارد مشکلات گوارشی به همراه داشته باشد. هرچند باید توجه داشت که مصرف بسیار بیش از حد بادام ممکن است منجر به این موارد گردد. منابع چربی سالم باید بخش قابلتوجهی از رژیم غذایی ما را به خود اختصاص دهند؛ ولی تعادل در مصرف آنها نیز بسیار مهم است.
از جمله خواص بادام درختی خام، اینکه دارای پتانسیل حمل باکتری است و به همین دلیل وزارت کشاورزی ایالاتمتحده آمریکا (USDA) تولیدکنندگان را ملزم به پاستورازیسیون بادام کرده است. در موارد نادر بادام خام حامل باکتری سالمونلا و ایکولای است؛ بنابراین از سال ۲۰۰۷، بادام خام کالیفرنیا از دسترس مردم ایالاتمتحده خارج شد. اگرچه اکثر مردم با خوردن بادام خام هیچ مشکلی نداشتهاند.
درخصوص خواص مغز بادام درختی تلخ نیز مطابق با نظر سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، بادامها میتوانند حاوی سم باشند؛ زیرا حاوی اسیدهای خاصی هستند که میتواند در موارد نادر ایجاد مشکل نماید؛ بنابراین مصرف بادام تلخ نیز چندان توصیه نمیشود؛ هرچند برخی از متخصصان با این موضوع مخالف هستند. اجازه ندهید عوارض جانبی این آجیل مغذی شما را بترساند. مصرف بادام برای سلامتی بسیار مفید است. از امروز بادام را به رژیم غذایی خود اضافه کرده و اثر آن را در طولانی مدت ببینید
بادام شیرین، مصرف خوراکی زیادی دارد. اما برای تهیه روغن از نوع تلخ آن استفاده میشود. اصولا این میوه درختی به صورت خام مصرف میشود. اما می توان از آن در سالادها و چاشنی برخی از غذاها استفاده کرد. همچنین شیر بادام نوشیدنی لذیذ و جایگزین مناسب برای شیر گاو است. شما می توانید به صورت مستقیم و با معده خالی آن را میل کنید؛ زیرا مصرف بادام درختی با معده خالی می تواند میزان سرعت جذب مواد مغذی را در بدن بالا ببرد. علاوه بر آن می توانید شب ها بادوم را در آب خیس کنید و صبح روز بعد آن را بخورید. خلال بادام نیز یک چاشنی بی نظیر برای بعضی از غذاهاست.
یک فنجان از بادام ۵۲۹ کالری دارد. اما لزومی ندارد که همه ی این مقدار را به یکباره استفاده کنید؛ ۲۵ درصد از آن در روز کافی است. به طور تقریبی می توان گفت که ۲۳ دانه از آن حدود ۱۳۰ کالری دارد. این محصول می تواند به افزایش سطح چربی های غیراشباع در بدن کمک کند و همچنین دارای مواد معدنی مفیدی است.
فواید بادام، تنها به موارد گفته شده در این قسمت محدود نمیشود. در حقیقت یکی از رمز و رازهای زیبایی موهای زنان هندی، استفاده از روغن بادام تلخ است. علاوه بر آن تاثیر بسیار زیادی بر کاهش اضطراب دارد.
...